Isbading : — Det er du som skal ha kontroll over kroppen og ikke omvendt.

Heidi Tovdal bader gjennom hele året. Foto: Heidi Tovdal.

 

Tekst: Tina Hage

 Hver dag tar Heidi Tovdal bevisste valg for seg selv, med mål om å styrke sin mentale helse. Hun står bak instagramkontoen @turheidi, hvor hun inspirerer andre til å gjøre nettopp det samme. 

Hun bader så ofte som mulig gjennom hele året og synes det er noe helt spesielt med vintersesongen. Gjennom kuldeeksponering opplever hun blant annet økt mestringsfølelse og en dypere kontakt med seg selv.

— Når jeg er i vannet er jeg fullstendig tilstede, forklarer hun. 

Tovdal beskriver det som en mental renvaskelse og at man rett og slett ikke har annet valg enn å være tilstede her og nå.

Mange sammenligner vinterbading nettopp med tilstedeværelse og meditasjon. I følge lege og forfatter, Audun Myskja, gir kuldeeksponering en form for nullstillling i hjernen, hvor man danner nye nervebaner. Dette vil være spesielt gunstig for deg som av ulike årsaker har havnet i et negativt tankemønster. 

Heidi Tovdal finner roen med kuldeeksponering
Det er mange helsefordeler knyttet til vinterbading. Flere undersøkelser viser at kuldeeksponering kan bidra til økt psykisk velvære og forebygge depresjon. Foto: Heidi Tovdal.

 

Men det å ta steget ut i det kalde vannet, kan være en stor utfordring for mange.

For nybegynnere har Tovdal følgende tips :

— Bestem deg på forhånd, sier hun.

— Ta en avgjørelse på at dette skal du klare. Når du går ut i vannet puster du med bestemte åndedrag: Det er du som skal ha kontroll over kroppen og ikke omvendt. 

— Et godt tips er å ha noe på føtter og hender som beskytter mot kulden. Det kan være fint når du går på kaldt underlag eller holder i en frossen badestige. 

Hun tror de fleste blir vant til kulden over tid om man jevnlig eksponeres for den. Noen ganger oppleves det lettere enn andre ganger.  

— Dette tror jeg er fordi du er på forskjellige steder mentalt, sier hun.


Tovdal forteller at hun over tid har fått en dyp kontakt med seg selv gjennom kuldeeksponering.
Tovdal har fått en dypere kontakt med seg selv gjennom kuldeeksponering. Foto: Heidi Tovdal.

Når Heidi kommer opp av vannet legger hun som regel klærne klare, slik at de er lett tilgjengelig. 

— Jeg bruker varme klær og ullundertøy som er enkle å ta på. Stå gjerne på et sitteunderlag når du skal skifte, tipser hun, og legger til: — Jeg dropper truse og BH, og hopper rett i ullundertøyet.

Ofte avslutter Tovdal badet med litt hygge foran bålet og noe varmt å drikke i koppen. 

Se produkter for helårsbading

Isbading med Heidi Tovdal:

— Det er du som skal ha kontroll over kroppen og ikke omvendt.

Les mer

— Magien skjer når gradestokken bikker 10 grader

September er måneden hvor helårsbadere forbereder seg til kaldtvann sesongen. Den økende trenden i Norge har gjort selv den verste frysepinn nysgjerrig.

Les mer

Vinterbading bryter autopiloten i hjernen

 Kuldeeksponering bryter autopiloten i hjernen, forteller Audun Myskja, overlege og forfatter av blant annet «Kunsten å finne ro» og «Tibetanske riter».

Les mer

Helårsbading - Bad året rundt!

Visste du at vinterbading har en rekke helsegevinster?

Les mer