Vinterbading bryter autopiloten

- Kuldeeksponering bryter autopiloten i hjernen, forteller Audun Myskja, overlege og forfatter av blant annet «Kunsten å finne ro» og «Tibetanske riter».

Tekst: Tina Hage

Visste du at 90-99 prosent av våre tanker og handlinger er ren gjentagelse? Ofte er vår frykt og negative følelser basert på tidligere hendelser, og hvilke sannheter vi den gang skapte oss.

Autopiloten kan dermed gjøre deg fordomsfull og hindre deg i å ta nye retninger i livet.

— Gode vaner er gunstig, men når vi får problemer, er det ønskelig å bryte opp og reorganisere autopiloten, sier Myskja.

Han forklarer at forståelsen av standardmodus nettverket (autopiloten) er en av de viktigste gjennombruddene innen nevroforskning de siste årene:

– Vi har en strøm av tanker i hverdagen som går på autopilot. Autopiloten er en kommentator med en blanding av riktig og feil oppfatning av oss selv og verden - det «vi tror vi vet». Det meste av våre tanker og handlingsmønstre er ren repetisjon.

Men hvordan kan kuldeeksponering bryte autopiloten?

Myskja forklarer at når man eksponeres for kraftig kulde, endrer man sin fysiologi:

– Kroppen omdirigerer sirkulasjonen. Slik får vi tilgang til andre deler av sinnet, en form for nullstilling, sier han, og legger til:

– Da blir det lettere å møte nye situasjoner med åpent sinn og ikke la våre fordommer hindre oss i å møte det situasjonen trenger.

– Tilstedeværelse er rett og slett å klare å nullstille det vi tror vi vet, slik at vi begynner å observere verden og oppdage oss selv på nytt. En slik nullstilling endrer psyken, sier Myskja.

Myskja forteller at dette tidligere har ligget instinktivt i oss mennesker:

—Vi tror vi finner på nye ting i vår tid, men dette er den gamle gode norske tanken om å herde. På 30-tallet ble mine foreldre behandlet med kneippkur da de var syke. På ei lita øy i havgapet der det knapt var tilgang til legehjelp, fikk de vekselvis eksponering for varme og kulde.

I dag vet vi at slik vekselbading styrker immunsystemet, og gir psyken en mulighet til å danne nye mønstre.

Han anbefaler å starte langsomt og bygge gradvis opp, gjerne med en liten impuls hver dag, og deretter litt mer eksponering to til tre ganger i uken.

Myskja er opptatt av å spre denne kunnskapen til alle:

 – Over tid vil dette få en langtidseffekt på psyken. Eksponering for kulde og varme, kombinert med fysisk og mental trening, bør bli en sentral del av mentalt helsearbeid, fastslår han.

Tilbake til artikler

Isbading med Heidi Tovdal:

— Det er du som skal ha kontroll over kroppen og ikke omvendt.

Les mer

— Magien skjer når gradestokken bikker 10 grader

September er måneden hvor helårsbadere forbereder seg til kaldtvann sesongen. Den økende trenden i Norge har gjort selv den verste frysepinn nysgjerrig.

Les mer

Vinterbading bryter autopiloten i hjernen

 Kuldeeksponering bryter autopiloten i hjernen, forteller Audun Myskja, overlege og forfatter av blant annet «Kunsten å finne ro» og «Tibetanske riter».

Les mer

Helårsbading - Bad året rundt!

Visste du at vinterbading har en rekke helsegevinster?

Les mer