Styrk evnen til å stå i ubehag

Å mestre ubehagelige situasjoner med ro kan virke utfordrende for mange. Men visste du at isbading faktisk kan hjelpe deg med nettopp dette?

 Tekst: Tina Hage

 Bli venner med stressresponsen

 I en verden preget av motstand, ubehag, og emosjonell utfordring, søker vi stadig etter metoder for å takle stress og føle oss bedre. Vagus-nerven, som spiller en sentral rolle i kroppens avslappingsmekanismer, har en unik evne til å fremkalle en følelse av velvære.

 Under isbading aktiveres denne nervebanen for å temme kroppens naturlige "kjempe-eller-flykt"-respons. De innledende sekundene med ubehag setter i gang en positiv respons som varer mye lenger enn selve isbadet.; Ved å stå i denne situasjonen lærer du kroppen en bedre respons på stress og ubehag. Dette resulterer ikke bare i en sterk mestringsfølelse, men bidrar også til å skape en motstandsdyktig holdning mot utfordrende situasjoner og gir hjernen en mulighet til å lage et nytt mønster på lengre sikt.

 Minste motstands vei:

 Vi mennesker søker naturlig etter velvære og unngår ubehag – selv når dette ubehaget kan bidra til vår personlige styrke. Vi ønsker å føle oss bra og nyte livet, og hjernens belønningssystem belønner oss for dette. Likevel står vi ofte overfor krav og forventninger som utfordrer vår indre balanse. Det er her isbadingens rolle kommer inn – ved å lære kroppen å håndtere stress og ubehag på en mer motstandsdyktig måte, skaper vi en ny mental oppskrift for å møte utfordringer

Isbading med Heidi Tovdal:

— Det er du som skal ha kontroll over kroppen og ikke omvendt.

Les mer

— Magien skjer når gradestokken bikker 10 grader

September er måneden hvor helårsbadere forbereder seg til kaldtvann sesongen. Den økende trenden i Norge har gjort selv den verste frysepinn nysgjerrig.

Les mer

Vinterbading bryter autopiloten i hjernen

 Kuldeeksponering bryter autopiloten i hjernen, forteller Audun Myskja, overlege og forfatter av blant annet «Kunsten å finne ro» og «Tibetanske riter».

Les mer

Helårsbading - Bad året rundt!

Visste du at vinterbading har en rekke helsegevinster?

Les mer